DERZLER; Paneller uzunlamasına ve enlemesine 1 metrede 2,5 mm hareket edebilecek şekilde montajları yapılmalıdır. Böylece paneller etrafında hareket edebilmeleri için uygun boşluk sağlanır. Derzlerin minimum genişliği, panel kalınlığının minimum yarısı kadar olmalıdır.. Ayrıca derzler, nemin tutulması sonucu oluşacak zararı önlemek için gerekli havalandırma ve drenajı sağlayacak yeterlilikte olmalıdırlar. 10 mm den büyük olan derzlerde, kaplamanın arka tarafına geçebilecek sinek ve haşereleri önlemek için derz arkasına ince ızgara sistemi uygulanmalıdır.



2. AÇIK DERZLER; Panel bağlantıları açık yada dolgulu olabilir. Açık derzli sistemlerde kullanılan dikey ve yatay derzlere yağmur ve nem sızma ihtimaline karşı özellikle dikkat edilmelidir. İzolasyon malzemesi nemlendiğinde yalıtım değeri olması gereken standartların altına düşer. Bundan dolayı su geçirmez izolasyon malzemesi ve buna göre alt konstrüktür gerekmektedir.

KAPALI DERZLER; Lambalı-zıvanalı (tongue and groove joint) ve bindirmeli (halved joint) derzler kapalı derzlerdir.

DERZ PROFİLLERİ; Derzler sabitlenen metal, plastik ya da kauçuk profillerle kapatılabilirler. Profiller panellerin hareketine engel olmayacak ve sadece çekmeye çalışacak şekilde montajları yapılmalıdır.

MASTİKLİ DERZLER; Mastikli derzler panellerin hareketini engeller ve panel kenarlarının aşırı kirlenmesine yol açarlar. Bu tip derz doldurma uygulamaları kesinlikle önerilmeyen uygulamalardır.